Bedövningsämne kan ge ny miljövänlig båtbottenfärg

Katemin, ett ämne som används som bedövningsmedel för katter och hundar, kan bli verksam ingrediens i en framtida bottenfärg för båtar. Ämnet testas just nu i ett forskningsprogram som fått 40 miljoner av MISTRA.

Det finns ingen riktigt bra färg att bestryka fritidsbåtarnas bottnar med för att hindra påväxt av alger och havstulpaner. Färger med koppar och tenn i är förbjudna, eftersom de är giftiga för miljön - men även de så kallade giftfria alternativen är i själva verket oftast giftiga för havsorganismer.

Det visar undersökningar som Britta Eklund vid Stockholms Universitet har gjort.

40 miljoner

Men arbete pågår för att hitta bättre alternativ.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning MISTRA har utsett den lilla molekylen katemin till sin huvudkandidat och satsat 40 forskningsmiljoner på att den kan hålla havstulpaner borta, i forskningsprogrammet Marine Paint.

Bedövningsmedel

Katemin är ett bedövningsmedel för katter och hundar. Man hittade ämnet i en screening av olika farmakologiska substanser i jakten på en möjlig färgingrediens för att påverka havstulpanlarven. 

Någonting i kateminmolekylen kittlar en receptor i larven så att det inte sätter sig på ytan berättar Björn Dahlbäck, programchef för Marine Paint.

Katemin är en stor organisk molekyl som man vill blanda i färgen i så låg koncentration som möjligt, kanske runt 0,1%, eftersom den kommer ut i vattnet och når andra organismer. Men ännu vet man inte hur giftig katemin är mot omgivningen.

Nedbrytbart

Nedbrytbart är det, men hur fort? där finns heller inga resultat ännu. Och vad innebär nerbrytbart - måste färgskiktet då lösas upp hela tiden så att ett nytt aktivt skikt blottas?

Miljöfrågeställningarna kring katemin verkar behöva sina ytterligare två år för att man ska vara säker på att katemintillskottet till havet inte blir ett nytt problem istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".