Att förhandla är att lyssna

Gisslantagningar vid svenska anstalter är ovanliga, men man befarar en ökning av denna form av kriminalitet. Och efter den senaste tidens rymningar och gisslansituationer vid svenska fängelser har Kriminalvårdsstyrelsen beslutat att utbilda 50 nya gisslanförhandlare.

- Det finns en gammal klyscha om att förhandlare ska vara bra på att snacka. Egentligen är det tvärtom - en bra förhandlare är en bra lyssnare, och en lagspelare med mycket empati, säger Rikskriminalpolisens Stefan Mellström, en av dem som utbildar kriminalvårdens förhandlare.

- De första minuternas förhandling är de viktigaste. Då gäller det att försöka stoppa ett känsloutbrott innan det blir en låst gisslansituation som alla förlorar på, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdsstyrelsen.

- Man är naiv om man arbetar inom kriminalvården utan att tänka på att gisslansituationer kan inträffa. Men det är en trygghet för alla att veta att jag är en bra förhandlare, och det är bra att vi nu blir fler, säger Glenn Österberg, anställd på Tidaholmsanstalten.

Redaktör Ylva Warnborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".