Tsunamidrabbade länder satsar på fel varningssystem

Ledarna från de katastrofdrabbade länderna kring Indiska oceanen satsar på fel sort varningssystem mot framtida tsunamivågor. Den slutsatsen drog FN:s tsunamiexpert Costas Synolakis vid en konferens i Paris i går där världens länder avhandlade byggplanerna kring nya katastrofvarningssystem.

– Många insisterar fortfarande på att bygga fler seismometrar i tron att det ska skydda befolkningen, säger FN:s tsunamiexpert Costas Synolakis. En av de experter som menar att flera länder runt Indiska oceanen är på gång att begå ett stort misstag. På mötet i Paris visade det sig att flera av ledarna i länder som drabbades av annandagens tsunami nu verkar välja att bara satsa på varningssystem mot de jordbävningar som kan orsaka tsunamivågor. Istället för att bygga varningssystem som kan känna av om en tsunami är på väg.

Seismografer inga bra tsunamivarnare
– Redan idag vet vi att en jordbävning, även om den är kraftig och sker på botten av en ocean, inte behöver leda till en tsunami, säger Costas Synolakis, som tror att det även skulle krävas flera sensorer som kan detektera själva tsunamivågen för att få ett säkert system.
– Vi behöver minst fem eller sex tsunamisensorer i Indiska oceanen för att skydda länderna runt omkring, säger han.

Att satsa på ett varningssystem som bara känner av själva skalvet från en jordbävning skulle troligtvis också leda till alldeles för många falsklarm, Costas Synolakis. En farhåga som han delar med Lasse Johansson, som är vågexpert på SMHI.

Risk för ”vargen-kommer-syndrom”
– Har man bara seismometrar får man många falsklarm. Och de kommer att underminera intresset för att verkligen agera den dagen ett skalv verkligen utlöser en ny stor tsunami, säger Lasse Johansson

De tsunamisensorer som finns idag – och som redan används i Stilla havet – bygger på sensorer liggandes på botten som kan känna av tyngden av en tsunami som passerar ovanför den. Information som den skickar upp via ljudsignaler till en boj på ytan, som i sin tur skickar varningen vidare till larmcentraler via sattelitsignaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".