FN:s generalförsamling röstade under tisdagen nej till kloning. (pressens bild)

FN manar till totalförbud mot kloning

Under tisdagen antog FN:s generalförsamling en deklaration som uppmanar världens länder att förbjuda alla former av kloning. Beslutet som i flera år splittrat FN:s medlemsstater var långt ifrån enhälligt.

Det var en splittrad generalförsamling som under tisdagen fattade sitt beslut. Med 84 av medlemsländerna för ett totalt förbud, 34 emot och 37 länder som avstod röstades den nya deklarationen mot kloning igenom.

Långvarig tvistefråga
Debatten om FN:s inställning till kloning har pågått i fler år, och delat medlemsländerna i två huvudgrupper: En grupp, med bland annat USA i spetsen, som förordat det totala förbud mot kloning som nu röstats igenom. Och en grupp – där Sverige ingår - som hävdat att det skulle räcka med att förbjuda kloning av hela individer – så kallad Reproduktiv kloning.

Den senare gruppen har ansett att det sedan skulle vara upp till varje medlemsland att själva avgöra om man vill satsa på den terapeutiska varianten. Den typ av kloning där bara enstaka kroppsceller – till exempel plockade från mänskliga embryon -skulle kunna kopieras. En typ av forskning som mött kritik bland annat hos abortmotståndare – men som förspråkarna hoppas skulle kunna led till framodlandet av reservdelar som kan reparera mänskliga organ och bota sjukdomar.

I slutänden upp till var och en att besluta
FN:s förmaning är emellertid inte bindande, och flera länder - däribland Kina, Belgien och England - har redan nu meddelat att FN:s deklaration mot alla kloning inte kommer att hindra de från att ge fortsatt stöd till den typ av forskning som bygger på kloning av enstaka celler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".