Svenskar bakom årets fysikgenombrott

Fysiker från Stockholms universitet och Uppsala universitet har varit med i ett internationell forskarlag som gjort vad som anses vara årets fysikgenombrott.

Utnämningen görs av brittiska fysikersamfundets tidskrift Physics World. Det handlar om projektet Icecube i Antarktis som Vetenskapsradion berättar om tidigare.

Genom Icecube har forskarna  öppnat ett helt nytt forskningsfält, enligt tidskriften. Det har skett genom att de lyckats bygga ett system med sensorer i ett kubikkilometer stort området nere i isen. Där kan sensorer fånga upp neutriner utanför vårt solsystem, neutriner som är partiklar som inte stoppas eller böjs när de för sig genom universum. 

Via  detektorer i isen kan forskarna nu fånga upp det svaga ljusblå skenet som inträffar när neutrinerna - efter att ha färdats med ljusets hastighet i miljoner eller miljarder år - reagerar med atomkärnor i isen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista