Aggressiva kameleonter visar färg

Plattar till kroppen som ett segel med ränder i skarpa färger
1:05 min

Ny forskning visar att kameleonter inte bara använder sin förmåga att ändra färg till att kamouflera sig. De verkar också använda färgerna för att kommunicera. Filmen är forskarnas egen.

Forskarna undersökte Jemenkamelonter som lever i bland annat Jemen och Saudiarabien.

En kameleonthane av den här arten som möter en annan hanne blir ofta aggressiv, den rullar ihop svansen, börjar gunga fram och tillbaka och så ändrar den form. Den plattar till ryggen och skjuter upp den som ett segel. På sidorna blir ränderna i gult, svart och grönt tydligare och klarare. Även huvudet får klarare färger.

Forskarna såg att när två hannar möttes och började visa varandra sina färger, så var det oftast kameleonterna med starkast färger som var mest aggressiva och gick fram mot den andra hannen.

Då backade oftast den hanne som hade svagare färger på kroppen, men ibland började kamaleonterna slåss. Då såg forskarna att det istället var de hannar som hade starkast färger på huvudet som oftast vann slagsmålen. Enligt forskarna är det här ett viktigt första steg för att förstå hur kameleonter kommunicerar.

Referens: Ligon & McGraw. 2013. Chameleons communicate with complex colour changes during contests: different body regions convey different information. Biology Letters http://dx.doi.org/10.1098/rsbl.2013.0892

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".