Hon ändrade på Nature och Science

1:58 min

En svensk forskare, Johanna Stadmark,  har lyckats påverka de stora tidningarna Nature och Science i att ta in fler kvinnor till prestigefyllda uppgifter som att kommentera nya vetenskapliga rön.

Hon tog ifjol initiativ till att analysera hur ojämn könsfördelningen såg ut, och nu kan hon följa upp vad som hänt ett år senare.

- Jag tycker det är helt fantastiskt. Jag tycker det är jättekul att det är fler kvinnor som har bjudits in och att det efterliknar mer hur det ser ut i forskarvärlden, säger initiativtagaren till granskningen Johanna Stadmark.

Hon forskar själv på Geologiska institutionen vid Lundsuniversitet. Hon och kollegor där började undra varför så få av dem inte kunde se sig själv som professorer i framtiden. 

Hon började då undersöka varför så få kvinnor fick kommentera nya vetenskapliga rön och därmed få den prestigefyllda uppgiften att förklara ny forskning i de välansedda och stora tidskrifterna Nature och Science. Först fick hon förklaringar från tidningarna som att eftersom flest professorer är män, och vi vill ha professorer som kommenterar så blir det flest män. 

- Men då sa jag, så är det inte. Hälften är ungefär professorer och hälften är på annan nivå, berättar Johanna Stadmark.

Men då blev svaret från tidskrifterna att det berodde på att männen bjuder med andra män att skriva de kommenterande artiklarna.

-Nej, men så är det inte heller. Även när det är bara en författare med så är det oftare en man än en kvinna, om man jämför med hur många kvinnor och män det finns inom fältet, säger Johanna Stadmark.

Hon kunde alltså peka på hur många meriterade kvinnor respektive män som fanns att tillgå inom respektive ämnesområde, åtminstone i USA.

Inom  tex miljövetenskap och geologi fanns det ungefär 20 procent kvinnor, men bara 4 procent bjöds in under 2010-11 att kommentera andras forskning.

Ett år senare har kvinnorna släppts in på miljöområdet , och finns med som inbjudna skribenter i just 20 procent av fallen.

- Jag tycker det är väldigt roligt att Nature  har svarat på den kritik som vi egentligen utsatte dem för.

Men inom biologi och medicin är det en god bit kvar. Där missar tidskrifterna Nature och Science en tredjedel av de meriterade kvinnor som kan finnas. Och inte heller inom fysik, matte och astronomi tas kvinnors kapacitet ännu tillvara.

Problemen med ojämlikhet finns inte bara på den här nivån. I nyligen publicerades artiklar i Nature och Brittisk Medical Journal beskrivs problemen med att män ofta får mer forskningsbidrag, att män citerar mäns artiklar, och i högre utsträckning ingår internationella nätverk.

Johanna Stadmark tillhör nätverket WINGS, Women in great sciencies - ett nätverk som startade på Geologiska institutionen i Lund, och nu har medlemmar från många andra institutioner i Lund som medicin, natur och teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista