Även stenåldersmänniskor hade karies

För ungefär 15 000 år sedan levde en grupp människor i en grotta i norra Marocko. De åt ovanligt mycket nötter; varianter av ekollon, pinjenötter och pistachnötter som de även verkar ha lagrat i grottan. Och nu tror brittiska forskare att nötterna gav dem ett problem som var ovanligt på stenåldern, nämligen hål i tänderna.

Tidigare forskning har visat att karies inte blev vanligt förrän människor började med jordbruk. Men de brittiska arkeologernas analyser av ett femtiotal käkar från grottan visar att varannan tand hade karies och att andra munproblem också var vanliga. De drar slutsatsen att de kolhydratrika nötterna, kanske tillsammans med extra aggressiva bakterier, gjorde att de här människorna fick hål i tänderna flera tusen år innan karies blev ett allmänt problem. Resulataten publicerades i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift.

Referens: Humphrey, L et al. "Earliest evidence for caries and exploitation of starchy plant foods in Pleistocene hunter-gatherers from Morocco.". Doi:10.1073/pnas.1318176111/-/DCSupplemental.