Råder det bibrist i Europa? Foto: Henning Kaiser / TT

Brist på bin hotar skördar

2:05 min

Det är stor brist på bin i i hela Europa. Det visar ytterligare en studie som tittat på ökningen av åkermark och trädgårdsodlingar jämfört med mängden bin - och där är glappet stort. Forskarna ser en risk när det odlas mer energigrödor, men Thorsten Pedersen som är biexpert på Jordbruksverket håller inte med om den farhågan.

- Det är inget problem för bina att man odlar mer raps till biodrivmedel eller solrosor

- För vem är det problem?

- Det kan vara ett problem för lantbrukarna när skillnaden mellan arealen som behöver pollenering och antalet bin ökar.

Även om det kan vara svårt att beräkna hur många bin som finns så har det internationella forsklaget gjort ett försök att kartlägga situationen i 41 länder i Europa. Det visar att det i Sverige ungefär saknas hälften av den mängd bin som skulle behövas i relation till vad som odlas på åkrar och i trädgårdsodlingar. I Norge är det mycket bättre medan i Finland är det sämre. Bristen på bin betyder att skördarna bli mindre än vad dom skulle kunna ha varit:

- Problemet är störst inom trädgårdsodlingen, och vissa specialgrödor som klöverfrö - som är helt beroende av insektspollenering. I många grödor som raps får man en skörd oavsett om det finns bin eller inte, men man får inte så många frön som man skulle kunna ha fått.

För att öka antalet så jobbar Jordbruksverket och odlarna med honungsbinas hälsa, även fler blommor i landskapet, och så behöver humlorna precis som vi människor ett bra boende:

- Dom vill gärna ha en säker bostad  i stenhögar, diken, gamla sorkbon, vägkanter - allt som ser lite skräpigt ut gillar humlorna att bosätta sig i.

- Mer skräp i landskapet är vad som behövs då?

- Ja det är faktiskt många lantbrukare som behöver pollenering, tex klöverfrön. Att dom lägger ut gamla halmbalar i markkanten - ja humlor gillar att det är lite skräpigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista