Klocka med frispel ökar bakteriers produktion

1:41 min

Mikroorganismer producerar olika saker som vi människor är intresserade av, till exempel yoghurt, antibiotika och biogas. Ett sätt att få bakterier att öka produktionen är genetiskt manipulera bakteriernas biologiska klocka.

En ny amerikansk-japansk studie visar hur bakterier har ökat sin insulinproduktion med 500 procent sen forskare manipulerat deras klocka. Jenny Carlsson på gentekniknämnden har läst studien.

– Klockan har fått frispel, det är bara att köra på och producera. John Blund kommer aldrig, säger hon.

I bakterier där forskarna har sett till att klockgenerna fått frispel, där vet inte bakterierna när det är dags att gå och lägg sej. Det gör att de håller sig vakna och kan producera mycket mer av ämnen som vi människor är intresserade av.

Bakterier med manipulerad biologisk klocka producerade, enligt forskarna, 200 procent mer vätgas än vanliga bakterier, andra bakterier där tiden vridits ur led kunde producera 500 procent mer insulin än bakterier med opåverkad klocka.

Vad man vet har alla organismer har någon form av klockgener som till exempel talar om när det är dags att vakna och när det är dags att stänga ner dagens verksamhet, oavsett om man är maskros eller människa.

Användning av mikroorganismer i industriproduktion är utbredd, alltifrån att göra biogas av hushållsavfall, insulin, tillväxthormon, antibiotika, enzym till tvättmedel, yoghurt och surkål.

Jenny Carlsson har själv forskat om så kallade klockgener, och enligt henne är det många forskargrupper runtom i världen som håller på med att bättre försöka förstå och manipulera den biologiska klockan, ett mål kan vara att öka mikroorganismers produktion.

– För läkemedelsindustrin till exempel kan nog såna hör resultat vara intressanta, att man kan styra klockan, att man kan få ett annat uttryck i till exempel cyanobakterier, säger hon.