Ett steg närmare rymdturism

1:13 min

Kanske närmar sig nu starten för rymdturism i större skala. I slutet av förra veckan gjorde företaget Virgin Galactic ännu en lyckad testflygning av sitt rymdskepp Space Ship 2 och enligt företaget så ska de första turerna med passagerare en bit ut i rymden göras innan året är slut.

Det var den högsta höjden än så länge för det lilla rymdflygplanet Space Ship two som uppnåddes vid den här tredje provflygningen som gjorts med raketmotorerna påslagna, upp till drygt 21 kilometers höjd kom planet i fredags efter att raketmotorerna hade varit igång i 20 sekunder.

Det var också första gången som företaget Virgin Galactic hade en av sina egna piloter vid spakarna på en sån tur.

Fast än så länge sköts det mesta av stigningen av det bärflygplan som lyfter upp rymdskeppet till runt 15 kilometers höjd och sen släpper iväg det - det är då raketmotorerna går igång så att planet ska lyfta på allvar, och så småningom ska det ta sig över 10 mil upp, strax utanför gränsen till rymden  och där är det tanken att passagerarna ska få uppleva sex minuters tyngdlöshet och få se jorden där uppifrån.

Planet har plats för 6 passagerare och det är redan sen länge flera hundra människor som har köpt biljett för ungefär en och en halv miljon kronor. Och enligt företaget så var den här testflygningen ett steg närmare målet att börja köra i kommersiell trafik under 2014.

Men det kan vara värt att ta den tidsplanen med en nypa salt, för den här starten för rymdturism i större skala har redan skjutits fram några gånger från år till år.