Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Genetiskt förändrade äpplen blir inte bruna

Publicerat tisdag 14 januari 2014 kl 06.25
Vanliga äpplen blir bruna om man skivar dem. Foto: Christine Olsson/TT

Ett kanadensiskt företag har genetiskt förändrat äpplen så att de inte blir bruna. Det här skriver tidningen Discover.

Om man skivar ett vanligt äpple blir skivorna efter ett tag bruna - och det beror på att syret i luften reagerar med ett ämne, ett enzym i äpplet. Samma enzym hjälper även växter att försvara sig mot vissa sjukdomar.

Men de nya genetiskt förändrade äpplena saknar det här enzymet och kan därför inte bli bruna. Företaget ansöker nu om att få börja sälja äpplena i USA, men även om det godkänns kommer det antagligen att dröja flera år innan den här typen av äpplen finns ute på marknaden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".