Vanliga äpplen blir bruna om man skivar dem. Foto: Christine Olsson/TT

Genetiskt förändrade äpplen blir inte bruna

Ett kanadensiskt företag har genetiskt förändrat äpplen så att de inte blir bruna. Det här skriver tidningen Discover.

Om man skivar ett vanligt äpple blir skivorna efter ett tag bruna - och det beror på att syret i luften reagerar med ett ämne, ett enzym i äpplet. Samma enzym hjälper även växter att försvara sig mot vissa sjukdomar.

Men de nya genetiskt förändrade äpplena saknar det här enzymet och kan därför inte bli bruna. Företaget ansöker nu om att få börja sälja äpplena i USA, men även om det godkänns kommer det antagligen att dröja flera år innan den här typen av äpplen finns ute på marknaden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".