Svenska vattenverk bygger för att slippa bli som Östersund

1:19 min

Göteborg bygger Sveriges största ultrafilteranläggning bland annat för att slippa den typ av parasitangrepp som gjorde 25 000 östersundsbor magsjuka.

25 000 östersundsbor blev magsjuka för tre år sedan. Orsaken var att parasiten Cryptosporidium hade spridits i det kommunala dricksvattennätet, och igår inleddes rättegången mot Östersunds kommun.

För att minska föroreningar i dricksvattnet och för undvika den här typen av smittspridning jobbar nu flera svenska kommuner med att installera avancerad filterteknik i sina vattenverk.

Det handlar om att göra ultrarent vatten. I Göteborg byggs nu det som kommer att bli Nordens största ultrafilteranläggning i Lackarebäcks vattenverk, med membranfilter som kan filtrera bort den lilla encelliga parasiten Cryptosporidium.

Även i bland annat vattenverk i Stockholm, Linköping och Varberg arbetar man nu med att prova ut avancerad filterteknik för att göra dricksvattnet renare.

I Norge är många vattenverk sedan 30 år tillbaka utrustade med filterrening, och att man i Sverige väntat med filterrening beror, enligt Svenskt vatten som är branschorgan för de kommunala vattenverken, på att svenska vattenverk hittills främst satsat på annan teknik för att bli av med föroreningar.

I många svenska sjöar och vattendrag ökar den så kallade brunifieringen. En brunfärgning som kommer sig av att vattnet innehåller ökande halter organiskt material, alltså små partiklar av nedbrutna växt och djurdelar. Just att bli av med de här små bruna partiklarna är, enligt Svenskt vatten, ett viktigt skäl att vattenverk satsar på filteranläggningar, ett annat skäl är att ett varmare klimat kan förväntas ge upphov till mer skadliga mikroorganismer som behöver filtreras bort.

Reporter Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista