Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Jakten på framtidens värktablett

1:48 min

Vanliga värktabletter med paracetamol har i veckan kopplats ihop med risker för störd hjärnutveckling hos foster eller väldigt unga individer, vid sidan av  redan tidigare kända biverkningar. Men medan de stora läkemedelsföretagen verkar ha tröttnat på att försöka hitta ofarligare alternativ till paracetamol, pågår ändå forskning.

Det är i paracetamolets metaboliter, nedbrytningsprodukterna som bildas  i kroppen, som ett forskarlag vid Lunds universitet sedan tio år söker nyckeln till paracetamolets smärtlindrande effekt.

– När paracetamol når levern så omvandlas det till en väldigt reaktiv molekyl, som om den bildas i för stor omfattning leder till celldöd. Det vi gör nu, det är att försöka modifiera den här paracetamolekylen så att det bildas andra metaboliter i hjärnan som kanske är mera effektiva än paracetamol, samtidigt som dom här modermolekylerna har mindre benägenhet är paracetamol att orsaka leverskada och dom här andra skadliga effekterna, säger Edward Högestätt, professor i klinisk farmakologi.

Spannet mellan god smärtlindring och fara för livshotande skador är inte särskilt brett hos paracetamolpreparat som till exempel Alvedon och Panodil. Men något säkrare alternativ finns alltså ännu inte framforskat och läkemedelsindustrin verkar i stort sett ha gett upp hoppet.

För gravida är rådet att använda paracetamol som smärtstillande, eftersom alternativet, dom så kallades COX-hämmarna, som exempelvis Ibuprofen, innebär väldokumenterade risker för mamma och barn. Och även i fortsättningen får nog gravida välja paracetamol, trots att flera vetenskapliga studier sammantaget nu väcker en hel del frågor, säger Inge Axelsson. Han är professor i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund, och sitter med i Läkemedelsverkets referensgrupp av barnläkare. Inge Axelsson betonar att tabletter ska tas med större försiktighet än många gör idag, och han menar att det nu är dags för en översyn av Läkemedelsverket råd kring användningen av paracetamol.

-- Ja, det tycker jag. Man kan vara ganska trygg med paracetamol om det används under korta perioder, och mot smärta. Men det har blivit en sådan våldsam överanvändning i det moderna samhället, i Sverige inte minst, säger Inge Axelsson.

Hör mer om paracetamol i dagens Vetandets Värld.

Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista