Foto: Henning Kaiser / TT

Drottningarnas dominansdoft 150 miljoner år gammal

Enligt ny forskning så uppstod det doftämne som gör att bidrottningar håller arbetarna infertila uppstod längt innan de började bilda bi-samhällen.

I en bikupa är det bara drottningen som lägger ägg, det samma gäller i bland annat myrstackar och getingbon. Det beror på att drottningen hela tiden utsöndrar ett doftämne, ett feromon, som gör arbetarna infertila. Skulle drottningen dö händer det ofta att arbetarna själva börjar lägga ägg.

Nu har en grupp forskare undersökt hur de här feromonerna utvecklades, och deras resultat visar att ämnena fanns för redan 150 miljoner år sedan, hos en gemensam förfader till dagens bin, myror och getingar. De levde antagligen inte i stora samhällen, utan feromonet var från början var en signal som visade hur fertil en hona var, kanske för att locka till sig hannar.

Referens: Van Oystaeyen et. al. Conserved Class of Queen Pheromones Stops Social Insect Workers from Reproducing. 10.1126/science.1244899

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista