Lake Meerfelder Maar, den tyska sjö vars sediment forskarna har studerat. Foto: Achim Brauer, GFZ German Research Centre for Geosciences

Klimatförändringar kan påverka i flera omgångar

Samma fenomen kan påverka klimatet både direkt och med en fördröjning, det bekräftar ny tysk forskning.

Forskarna har tittat på den yngre Dryasperioden - en kall period på Grönland för ungefär tolv tusen år sedan, som bröt trenden med uppvärmning efter den senaste istiden.

De undersökte bottensedimentet i en sjö i Tyskland, och såg då att området omedelbart hade fått en klimatpåverkan av den kalla perioden. Men de såg också en andra klimatförändring, som skedde 170 år senare.

Den här eftersläpningen, säger forskarna, kan bero på att det tog tid för istäcket över Nordatlanten att växa sig så stort att det kunde påverka vindarna i området.

Nina Kirschner, lektor på Stockholms Universitet, säger att lärdomen som man kan dra från denna studie är att man måste ta hänsyn till att olika delar av klimatsystemet reagerar olika snabbt, och att vi måste förstå hur de interagerar. Tittar man bara på korta intervall kan det hända att man missar en respons som bara blir tydlig på längre tidsskalor.

Referens: Rach, O. Et al. "Delayed hydrological response to Greenland cooling at the onset of the Younger Dryas in western Europe". DOI. 10.1038/NGEO2053

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista