1 av 2
2 av 2
Nu ska Rosetta väckas upp ur sin dvala. Bild: European Space Agency ESA

Rymdsond väcks ur tvåårig dvala

Nu ska Rosetta vakna
1:39 min

I sommar ska den europeiska rymdsonden Rosetta försöka bli först med att lägga sig i omloppsbana och landa på en komet. Och just idag, klockan elva svensk tid, var tanken att sonden skulle väckas ur en mer än två och en halvt år lång dvala. En manöver som skulle bygga på att sonden överlevt dvalan och att dess inbyggda väckarklocka verkligen fungerade. Anders Eriksson på institutet för rymdfysik i Uppsala är en de forskare som nu väntar med viss oro på att signalen från Rosetta ska nå jorden.

– Det finns egentligen inget skäl att tro att det inte ska gå som det ska, men nu fungera ju inte mänsklig psykologi så. Utan den fungera ju som så, att eftersom vi inte hört något på mer än två år så undrar vi ju hur det är ställt?

Ja i tio år har rymdsonden Rosetta varit på väg mot kometen Churimov Gerasimenko. Sen i juni 2011 har den befunnit sig så långt ut från solen att dess solpaneler inte kunnat försörja systemen ombord med el. Nedstängd, i isande kyla och helt utan kontakt med jorden har den svävat fram i två och ett halvt år, strax innanför Jupiter bana.

I augusti är det tänkt att man ska nå fram till kometen och lägga sig i omloppsbana, för att i november försöka sätta ner en landare på kometens kärna, en isig klump, bara några kilometer i diameter. Fylld av djupfryst vatten, grus och organiska ämnen, som man tror kan rymma information om hur vårt solsystem en gång skapades.Men allt bygger på att sondens instrument klarat den extrema kylan, och att väckarklockan ombord fortfarande fungerar.

Idag, klockan elva på förmiddagen, svensk tid, var den satt att starta Rosettas datorer, som förhoppningsvis långsamt ska vakna till liv, få sonden att vända sin parabol mot jorden, och skicka sin efterlängtade OK-signal, de 673 miljoner kilometrarna hem till jorden. En signal som rymdfysikern Anders Eriksson, och hans medforskare från nio länder, hoppas ska nå fram någon gång under eftermiddagen, kvällen idag:

--Det kan komma tidigare, men det kan också hända att det dröjer flera dagar.

– Så det kan bli några dagars spänd väntan.

– Det kan bli några dagars spänd vänta, absolut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".