Nu vill trafikverket storsatsa för att förhindra självmord längs järnvägen. Foto: Petros Giannakouris / TT

Trafikverket investerar för att förhindra självmord

1:34 min

Trafikverket vill satsa en och en halv miljard kronor på tolv år för att halvera antalet självmord längs järnvägen och ser nu över flera metoder för att få människor att hålla sig borta ifrån spåren.

Det handlar framförallt om bättre stängsling och övervakning men Helena Rådbo på Trafikverket berättar att de också ser över andra tekniska lösningar, som till exempel en matta som gör det mycket besvärligt att gå på spårområdet.

- Den är väldigt ojämn, med toppar på, så man kan inte gå på den utan att vricka fötterna, man kommer ingenstans.

Antalet självmord vid järnväg har ökat de senaste åren och ligger nu på cirka 100 stycken per år, målet är att halvera den siffran till år 2020. Framförallt handlar det om att sätta upp stängsel, kameror med rörelsedetektorer eller annan teknik som kan upptäcka människor på spårområdet eller försvåra för dem att ta sig dit.

Säkerhetsarbetet längs järnvägen har inte haft samma fokus som längs vägarna därför tror myndigheten att man snabbt kan få resultat och rädda 50 liv per år. Trafikverkets förslag ska behandlas av regeringen någon gång i vår.

Tidigare hade många uppfattningen att en som bestämt sig för att begå självmord skulle göra det i alla fall, även om personen blev hindrad för tillfället. Men forskning visar att i 90% av fallen så bestämmer den drabbade sig för att leva vidare. Det säger Jan Beskow, professor emeritus i psykiatri vid Sahlgrenska akademien och som forskat om självmord i 45 år.

- Det betyder att självmordsförsöket i sig själv handlar om att bearbeta sina problem, att hitta en metod att hantera livet, och går inte detta då får man försöka hitta något annat, och då hittar man för eller senare något sätt att klara av sina problem på.

- Men betyder det att om man förhindrar ett självmord så är det stor chans att den här personen fortsätter leva och inte begår självmordet någon annanstans?

- Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista