Nu har forskare kartlagt spanskpepparns gener. Foto: Jurek Holzer / TT

Spanskpeppar har fyra gånger fler gener än tomat

Nu har en internationell forskargrupp kartlagt generna hos de kryddstarka växterna i spanskpeppar - familjen där bland annat chilipeppar ingår.

De har kommit fram till att spanskpepparn har ungefär fyra gånger fler gener än den närbesläktade tomaten.

Det som ger spanskpepparn dess karaktäristiska hetta är ämnet Capsaicin, som har fått sitt namn från det grekiska ordet kapto - att bitas.

Studien visar att växten har fått sin hetta genom evolutionen efter det att den skildes från tomaten för nitton miljoner år sedan. Tidigare studier har visat att hettan antagligen fungerar som ett skydd både mot växtätande djur och mot vissa svampangrepp.

Referens: Kim, S. Et al. "Genome sequence of the hot pepper provides insights into the evolution of pungency in Capsicum species". DOI: 10.1038/ng.2877

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".