Stor glädje när Rosetta återfår kontakten med jorden

1:48 min

Jubel och applåder på Europeiska rymdorganisationen ESA:s centrum i Darmstadt sedan kometjägaren Rosetta återfått kontakten med Jorden.

Sedan två och ett halvt år tillbaka så har Rosetta varit nedstängd, i isande kyla och helt utan kontakt med jorden strax innanför Jupiters bana. Frågan var om det skulle gå att få kontakt igen, om Rosetta skulle kunna få igång sina datorer. Men igår ringde Rosettas inbyggda väckarklocka och klockan 19.19 kom så livssignalen till jorden.

-Det känns mycket bra. Nu vet vi att vi verkligen har något att arbeta med det närmaste året, säger Anders Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala. Vi följde Esa sändning från rymdkontrollen i Darmstadt. Stämningen var god. Vi började redan vi 17-tiden och satt och käkade chips. Det var en lite nervös väntan.

Anders Eriksson säger att han har sovit utmärkt i natt och att det nu gäller att kavla upp ärmarna och sätta igång och arbeta eftersom det är mycket att förbereda innan Rosetta slutligen kommer fram till kometen i slutet på juli.

Rosetta ska nu läga sig i en omloppsbana runt kometen Churimov Gerasimenko, för första gången kan nu rymndforskarna studera en komet på riktigt nära håll.

-Det är detta som skiljer det här från tidigare då man flugit förbi kometer med hög hastighet under kort tid. Och det är enkelt att göra. Men att verkligen finjustera och komma in i rörelse runt ett litet objekt som bara är fyra kilometer stort, alltså en stor snöhög ute i rymden, det är inte det lättaste och det är många steg kvar innan det här är färdigt.

Reporter Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista