Vi ärver oftast magbakterien Helicobacter från våra mödrar. Foto: Martina Holmberg/TT.

Gemensam evolution mellan människa och bakterie påverkar cancerrisk

Har följt med oss i mer än 100 000 år
1:55 min

Gemensam evolution mellan oss människor och magsårsbakterien Helicobacter kan vara en del av förklaringen för hur stor risken är att den här bakterien orsakar magcancer, enligt forskning från Colombia.

Vi människor verkar ha burit med oss mag-bakterien Helicobacter pylori i under minst hundra tusen år, och idag har ungefär hälften av världens befolkning den i kroppen. Att bära på bakterien ökar risken att drabbas av både magsår och magcancer, men de flesta får inga problem.

Bakterien har följt med oss genom de stora folkvandringarna, och utvecklats tillsammans med människor i olika folkgrupper. Den nya forskningen pekar på att just den långa evolutionen tillsammans med oss har minskat farligheten hos bakterien, men att riskerna för magcancer kan öka om bakterier från en folkgrupp sprids till en annan.

Forskarna undersökte människor i två byar i Colombia, det var lika vanligt att bära på bakterien i de båda byarna - men i en av dem drabbades många fler av magcancer. Och enligt forskarna kan den skillnaden förklaras med att människorna som fick cancer oftare bar på bakterier med ett annat ursprung än de själva.

För att undersöka olika människors risk att drabbas av magcancer bör man alltså titta på både bakteriens genetik och på patientens, menar forskarna bakom artikeln som publicerades i den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift PNAS.

Lars Engstrand är professor i smittskydd vid Karolinska institutet och forskar bland annat på Helicobacter. Han tror att resultaten i framtiden kan hjälpa till att bedöma risken att någon som bär på bakterien utvecklar magcancer, med hjälp av genetiska analyser.

– Kan man hitta ett sätt att genetisk kartlägga de här infektionerna och på så sätt få en riskmarkering att de som har en blandad situation, där man har en ogynnsam utveckling, dom kanske skulle behandlas, säger han.

Referens: Kodaman et. al. Human and Helicobacter pylori coevolution shapes the risk of gastric disease www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1318093111

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".