Fotbollsklubbar ordnar viktminskningsprogram för överviktiga fotbollsfans

1:37 min

Ett sätt att få överviktiga män att gå ner i vikt och komma igång med en mer hälsosam livsstil kan vara att låta deras favoritfotbollsklubbar anordna viktminskningsprogram. Det enligt en studie från Skottland där viktminskningsprogrammet Fotball Fans In Training lockade till sig män med överviktsproblem.

I det här viktminskningsprogrammet som riktar sig till överviktiga, manliga fotbollsfans, använder man sig av den traditionella miljön i fotbollsklubbarna. Lojaliteten med laget och möjligheten att delta i grupper med bara män.

Deltagarna uppgav att det viktigaste skälet till att de deltog i programmet var att det skedde i favoritlagets regi, i klubbens lokaler. Bland annat med fysisk aktivitet på hemmaarenan, kombinerat med information om kost och motion.

Enligt forskarna uttryckte många av deltagarna att orsaken till att de deltog varje vecka var en kombination av att de visste att de var tvungna att göra något åt sin övervikt och sin dåliga hälsa, och den kraftfulla dragningskraften hos fotbollsklubben. Av de 333 personer som fullföljde programmet hade fyra av tio gått ner minst fem procent i vikt efter ett år.

Enligt Stephan Rössner som är professor i hälsoinriktad beteendeforskning överensstämmer resultaten med tidigare erfarenheter från Australien.

- Det byggde precis på den här tanken då, de kom, de fick råd, de fick tips. Och det var väldigt lite psykologi, men det var mycket framgångsrikt. För det svarade precis på vad de här gubbarna var ute efter. Den här fotbollsklubbstanken, det är precis samma koncept. De här fotbollsspelarna och de här lagen är ju stora idoler för de här gubbarna och plötsligt ser de då att de kan göra något vettigt med sin kropp. Och ändå känna att de gör att de gör det här för att värna tillhörigheten till en fotbollsklubb som de är intresserade av, säger professor Stephan Rössner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista