Talgoxen brukar toppa listan över de vanligaste fåglarna vid fågelborden i Sverige. Foto: Hasse Holmberg/TT

Den stora fågelbordsräkningen

1:22 min

Idag inleds arrangemanget "Vinterfåglar inpå knuten" där cirka 30 000 personer räknar fåglar kring fågelborden. Men trots att Sveriges ornitologiska förening, som står bakom det hela, får in stora mängder information om våra svenska vinterfåglar så är det ingenting som används inom forskningen.

Martin Tjernberg på Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet menar att uppgifterna helt enkelt är för osäkra.  

– Den här fågelbordsdatan kommer inte användas, det kan jag säga rakt ut, utan det är andra data som är mer tillförlitliga som kommer att användas. 

Nej något större vetenskapligt värde har inte den stora räkningen av fåglar kring fågelborden som pågår till och med måndag. Däremot kan uppgifter som kommer fram göra att forskare blir intresserade och går vidare med att undersöka tendenser som räkningen visar på. Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening berättar att en tydlig tendens är att koltrasten spridit sig längre norrut i landet, något som också har bekräftats genom mer vetenskapliga studier. En topplista över de vanligaste fåglarna kring fågelborden görs när räkningen är slut och den brukar talgoxen toppa, men inte överallt i landet. 

– Den klart talrikaste fågeln i Jämtland var domherre, den var helt outstanding i Jämtland, i Skåne var det inte talgoxen utan där var det pilfink, vi kunde också visa att Gotland var det landskap i Sverige som har flest koltrastar. 

Trots att Martin Tjernberg på Artdatabanken menar att man inte kan dra några vetenskapliga slutsatser så tycker han att arrangemanget är bra för att det förhoppningsvis ökar kunskapen och intresset för fåglar, men han kommer inte själv att delta. 

– Nej jag ska inte räkna några, jag tittar på dem, men jag har inte tid att räkna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista