Mantisräka av arten Odontodactylus Scyllarus. Foto: Silke Baron

Gåtan om mantisräkans färgseende löst

Forskare har länge varit förbryllade över varför den färgglada mantisräkan, som enda djur, har så många som 12 olika sorters fotoreceptorer i ögonen. Enligt en artikel i tidskriften Science har man nu äntligen löst gåtan.

Det visar sig att de inte alls ser fler färger, som man tidigare trott. De är snarare rätt dåliga på att skilja på färger som liknar varandra.
Mantisräkan verkar ha ett färgseende som är helt olikt vad som tidigare varit känt. Istället för färger såsom vi ser dem, ser de mönster i färgkombinationer som direkt ger dem information, till exempel om en potentiell partner är en hane eller hona.

Detta kan vara en fördel i de färglada korallreven där mantisräkorna håller till. Enligt professor Eric Warrent vid Lunds universitet är upptäckten förvånande då man tidigare trott att räkorna haft ett nästan psykedeliskt färgseende.

Referens Science DOI: 10.1126/science.1245824

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista