Det här är en artistisk tolkning av hur en jägare i nuvarande Spanien kan ha sett ut för 7 000 år sedan. Men att personen hade blå ögon är inte helt säkerställt. Bild CSIC

7 000 år gammal jägare kartlagd

0:34 min

En individ som var jägare och samlare i nuvarande Spanien för cirka 7 000 år sedan har nu fått hela sitt arvsanlag kartlagt. Forskarna tror att personen hade mörk hy och blåa ögon, men det är bara med en 60-80 procentig säkerhet man kan säga det, alltså inte statistiskt signifikant.

Men det som kan bekräftas är att den här personen som levde för sju tusen år sedan i nordvästra Spanien är väldigt genetiskt lik de jägare som man hittat rester av här i Skandinavien för fem tusen år sen under stenåldern,  individer som Vetenskapsradion tidigare har rapporterat om.

Det här visar att  på den tiden tycks man ha varit mer genetiskt lik än vad flertalet i Skandinavien idag är med ex spanjorer.

Mattias Jacobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet, menar att i ett stort perspektiv är likheten för tusentals år sedan  förvånande.

-Det skulle man kunna förklara med att vi den här tidpunkten så rörde sig jägare och samlare över större ytor i Europa. De kanske följde sina djur som de jagade. Och då är det en större grupp som flyttade sig över större områden och blir mer genetiskt lika.

- Så man var alltså rörligare för sju tusen år sedan än för hundra år sen?

- Det är en möjlig tolkning, att det alltså fanns ett sånt här sätt att leva att du flyttade över ganska stora ytor. Om det var lättare är svårt att säga, men kanske var det så att människorna gjorde det.

Referens: I Olalde, et al "Derived immune and ancestral pigmentation alleles
in a 7,000-year-old Mesolithic European" Nature 26 jan 2014, doi:10.1038/nature12960

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista