Internet byggs ut i Afrika

1:50 min

I flera länder i Afrika finns nu en stark utbyggnad av internet med bland annat nya undervattenskablar för datatrafik under året.

Flera rapporter spår att på precis samma sätt som mobiltelefoner revolutionerat Afrika, så kan mobilt bredband nu bli nästa steg.

En annan del av utvecklingen är att allt fler företag inom IT-sektorn etableras i städer som Dakar i Senegal, till exempel callcenters där svenska talas.

- Hur kan jag hjälpa dej? Vanlig färdtjänstresa? Cloettacenter. Ja, jag har adressen här.

Awa Ndiaye har lärt sig svenska på plats i Senegal och jobbar nu på ett svenskspråkigt callcenter i Dakar. Hon sitter framför datorskärmar uppkopplade mot en server som finns i Sverige och tar hand om färdtjänstkunder i svenska kommuner.

- Två personer med rullstolplats. Femton nollnoll kan vi hämta.

Den här typen av jobb, där internet är en viktig komponent, blir allt viktigare på arbetsmarknaden i flera afrikanska länder. Även om bara 16 procent av alla afrikaner har tillgång till internet, så uppskattas antalet anslutna i städerna till över 50 procent. Potentialen för internet i Afrika är enorm, det pekar flera rapporter på, bland annat från konsultfirman Dalberg som fokuserar på utvecklingsländer.

I år börjar dessutom flera viktiga undervattenskablar för datatrafik att tas i drift eller byggas, och det kommer att göra internet i Afrika både billigare och snabbare.

Det krävs för att i sin tur göra plats för ökade trafikvolymer, då utbyggnaden av mobilt bredband nu spås ta fart. Precis som vanliga mobiltelefoner de senaste åren på kort tid blivit var mans egendom i Afrika och revolutionerat möjligheterna att med sms göra affärer och sköta betalningar, så kan internet i mobilen nu bli nästa stora utvecklingssteg och därmed öppna för mer avancerade tjänster.

En som tror på internet som både en kraft för demokrati och utveckling är bloggaren och nätaktivisten Cheick Fall i Dakar.

- All information kan man hämta här, säger Cheick Fall.

Han är känd för att ha byggt en social media plattform som blev viktig för att locka unga väljare att gå och rösta i valet 2012, och som han här visar på skärmen på sin dator.

-Här finns all information ända till kvällen, konstaterar Cheick Fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista