Foto: Elise Amendola, AP

Mobilaktivitet ger vinglig gång

Att skriva sms på sin mobiltelefon samtidigt som man promenerar kanske kan sluta olyckligt.

Australiensiska forskare har undersökt hur 26 friska individers gång påverkades av att de samtidigt använde sin mobiltelefon för att läsa eller skriva sms. Försökspersonerna fick gå på en rät linje ungefär 8,5 meter och använda sin egen mobiltelefon för att läsa eller skriva sms på det sätt de kände sig mest bekväma med.

Det visade sig att försökspersonerna med mobiltelefoner gick långsammare och i högre grad avvek från en rät linje än de utan mobiltelefon. De som skrev sms fick dessutom sämre resultat än de som bara läste sms. Båda grupperna med mobiltelefon rörde också mindre på huvudet är de utan mobiltelefon.

Mobiltelefonen är en viktig del av människors liv idag, men den kan alltså vara farligt för fotgängare som samtidigt ska navigera sig fram på trottoarer eller korsa trafikerade gator, misstänker forskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista