Förhoppningen är att slippa slänga så mycket papper i framtiden. Foto: Anna Björklund / Sveriges Radio

Vatten istället för bläck i skrivaren

1:37 min

Många utskrifter bara läses en gång, men i en ny, kinesisk-amerikansk studie, har forskarna tagit fram ett papper som man kan skriva ut på flera gånger. Det nya pappret stimuleras av vatten, och skulle kunna användas i en vanlig bläckstråleskrivare om man byter ut bläcket i bläckpatronen mot vatten. Magnus Lestelius är professor i grafisk teknik på Karlstads Universitet, och har tittat på den nya studien. 

– Det finns ju andra varianter att göra det här på. Men det här var ju speciellt spännande med tanke på att man använder vatten.

Det finns andra varianter på samma tema. Antingen kan man använda vanligt papper men då med ett speciellt bläck som kan raderas. En sådan, Svanenmärkt skrivare, finns redan på den svenska marknaden. Eller så kan man ha ett speciellt papper vars färg kan stimuleras av olika ämnen, såsom värme, Uv-ljus, kemikalier eller som i det här fallet vatten.

Den här nya varianten går ut på att man belägger ett papper med ett skikt organiska molekyler som kan ändra färg när man blöter upp dem med vatten. Sedan sprutar man vatten på pappret med till exempel en bläckstråleskrivare, och så ser det ut som en vanlig utskrift. Men, skillnaden är att texten bara sitter kvar i ett knapp dygn - eller ännu kortare tid om man värmer upp pappret. Och efter det kan man skriva ut på pappret igen, dussintals gånger. Enligt forskarna själva kommer den här tekniken bli både billigare och miljövänligare än andra utskriftsalternativ, när den väl kommer ut på marknaden.

Magnus Lestelius igen:

– En av fördelarna är ju just miljövänligheten i det. Men sedan är det ju också, när man använder sådana här bläckstråleskrivare, så kan man ha väldigt hög precision. Kan man då bara kontrollera hur vattnet flödar ut kan man ha ganska god upplösning över saker och ting.

Referens: Lan Sheng et al. "Hydrochromic molecular switches for water-jet rewritable paper". DOI: 10.1038/ncomms4044

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista