MS verkar kunna orsakas av bakterier. Foto: Eraldo Peres / TT

MS kan utlösas av bakterier

Nu kommer ytterligare bevis för att den neurologiska sjukdomen multipel skleros, kan utlösas av bakterieinfektioner.

Det man i dag vet är att MS beror på vissa ärftliga faktorer och att sjukdomen bl a gör att blod/hjärn-barriären släpper igenom ämnen som den inte ska och att nervernas skyddande hölje förstörs, men vad som utlöser sjukdomen är oklart.

Det som amerikanska forskare nu lyckats göra är att koppla ett särskilt ämne,  som kommer från en vanligt förekommande bakterie till MS. Bakterien ligger bakom många fall av matförgiftning och producerar också det här ämnet, ett gift som forskarna har sett påverkar just blod/hjärnbarriären och bildningen av nervernas skyddshölje.

Resultaten presenteras på en mikrobiologisk forskningskonferens i Washington och forskarnas förhoppning är att kunskapen ska kunna leda till bättre behandling av MS.

Referens: Linden, J. R., et al, Clostridium perfringens Epsilon Toxin: An Environmental Cause of Multiple Sclerosis?, Presentation number 067 (B), 2014 ASM Biodefense and Emerging Diseases Research Meeting

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".