Stamceller. Foto: Nati Harnik
Stamceller. Foto: Nati Harnik

Enklare att skapa stamceller med surt pH

1:35 min

Nu demonstrerar japanska forskare en ny enklare metod att få celler att backa i utvecklingen och bli omogna och likna stamceller. Tekniken som forskarna nu använt på celler från möss är inte bara enklare utan har också fått cellerna att backa ännu längre tillbaka i sin utveckling än tidigare

Stamceller är ett forskningsområdet som nyligen fick nobelpris och som ger stora förhoppningar för att i framtiden kunna bota många sjukdomar, eftersom stamcellerna tros kunna ersätta skadade celler i våra kroppar.

Urban Lendahl, professor i genetik och stamcellsforskare på Karolinska Institutet i Solna är glad över resultaten.

– Dels är det det att det här är en enklare metod än man haft tidigare och det är mindre risker eftersom man inte behöver föra in några nya gener i de här cellerna utan bara puffa lite på dem med en sur miljö så blir de till omogna celler. Den andra fördelen är att man faktiskt når en ännu mer omogen cell än man gjort tidigare, säger han.

Urban Lendahl är överraskad att den här omprogrammeringen av cellerna gick att göra på ett så enkelt sätt. I den forskning som gav nobelpris 2012 fördes nya gener in i arvsmassan på mogna och specialiserade celler, vilket fick dem att gå tillbaka till sitt omogna stadium.

Men nu visar det sig kunna räcka med att tillfälligt sänka pH-värdet runtomkring cellerna i odlingen i laboratoriet, och cellerna har då dessutom kunnat bli ännu mer omogna än de celler man haft tillgång till tidigare.

Poängen är att de här backade cellerna liknar de omogna celler som ett embryo består av när det bara är några dagar gammalt, som har potential att utvecklas till alla de celltyper som bygger upp den vuxna kroppen.

På sikt hoppas man kunna använda stamceller för att ersätta förlorade celler vid till exempel Parkinsons sjukdom eller diabetes. Och även om det är långt kvar dit har man nu en mycket enklare metod att använda sig av, menar Urban Lendahl.

– Jag tycker det här är en fantastisk upptäckt. Det är en enkel metod för att backa celler och det här kommer säkert att användas i många laboratorier runtom i världen snart, det är jag helt övertygad om, säger han.

Tidskriften Nature, där resultaten var publicerade, drog senare tillbaka artikeln om möjligheten att backa mogna celler till stamceller genom syrabad. Experimenten har inte gått att bekräfta. Med anledning av det forskningsfusket gjorde vår reporter Jon Thunkvist följande reportage: Forskningsfusket som slutade med självmord

Se även: Krafttag efter stamcellsfusk i Japan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista