Analys av neandertalgener i moderna människor

Den moderna människan bär på ett par procent arvsmassa som härstammar från neandertalarna. Nu kommer samtidigt två stora kartläggningar i Nature och Science där forskarna letat neandertalargener hos mer än tusen personer från olika delar av världen.

I Science rapporterar amerikanska forskare att den moderna människan förmodligen har blandats med neandertalare vid minst två perioder i historien efter utvandringen från Afrika.

Den andra artikeln, som publiceras i Nature och där den svenske evolutionsgenetiken Svante Pääbo vid Max Planckinstitutet ingår, visar att de manliga avkommorna till människa och neandertalare förmodligen hade låg fertilitet. Men att några av de gener som den moderna människan fått från neandertalarna är inblandade i hudens struktur och de kan ha bidragit till att anpassa människan till att överleva i kallare områden.

Referenser: Sankararaman et al. The genomic landscape of Neanderthal ancestry in present-day humans.  Nature 29 januari 2014. doi:10.1038/nature12961

Vernot et al. Resurrecting Surviving Neandertal Lineages from Modern Human Genomes. Science 29 januari 2014. doi: 10.1126/science.1245938

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".