Aerodynamiska ormar

Glidflygande ormar har visat sig ha bättre aerodynamik än vad forskare tidigare har trott, och dessutom har de antagligen stor kontroll över hur de flyger enligt en ny amerikansk studie.

I sydöstra Asien finns det  fem arter av ormar som kan glidflyga mellan trädgrenar. De när de kastar sig ut från en gren så spänner de ut revbenen så att kroppen blir plattare, och gör stora, slingrande rörelser genom luften. Vissa arter kan glidflyga trettio meter från höga träd. 

Nu har amerikanska forskare undersökt hur aerodynamiska ormarna blir när de plattar ut sig, och deras resultat visar att ormarna har väldigt goda flyg-egenskaper trots att deras form är olik alla andra glidflygande djurs. Med revbenen utspända och magen indragen bildar kroppen en rundad triangel i genomskärning. 

Forskarna har även visat att ormarnas aerodynamik förändras mycket beroende på vilken lutning de har på kroppen, och lutningen tillsammans med de slingrande rörelserna gör att ormarna kan få stor kontroll över hur de flyger, tror forskarna.

Referens: Daniel Holden et al. doi: 10.1242/​jeb.090902

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista