Antalet lejon har minskat kraftigt i Västafrika de senaste decennierna. Foto:Ben Curtis/AP

Endast 20 lejon kvar i Nigeria

1:37 min

Antalet lejon på den afrikanska kontinenten har minskat med 30% på 20 år och idag finns det bara 20 000 - 30 000 lejon kvar i Afrika. Olaglig jakt, krympande naturområden men även sjukdomsutbrott ligger bakom minskningen som varit särskilt stor i Västafrika.

Talatu Tende på Lunds universitet har studerat lejonpopulationen i Nigeria för att ta reda på hur många det finns där, något som tidigare var okänt. I en doktorsavhandling som nyligen lagts fram visar hon att det bara är 20 individer kvar.

– You know the lion is believed to be the king of the jungle, säger hon.

Lejonet, ses som djungelns konung, trots att de egentligen mest lever på savannen. Det kraftfulla kattdjuret är eftertraktad av rika människor i höga positioner och i Nigeria är just den olagliga jakten  för att ta deras kroppsdelar som symbolyserar makt, en  anledning till att det finns så få kvar. En annan är människans utbredning som minskat livsutrymmet för djuren.

De länder som hyser flest lejon på kontinenten finns i Öst och Sydafrika, i Västafrika har tillbakagången varit dramatisk, från cirka 2600 djur till runt 400 på 15 år, men uppskattningarna är osäkra. För att ta reda på hur många lejon det finns i just Nigeria samlade Talatu Tende in avföring, lade den i 95% etanol, frös ner den, och gjorde DNA analyser på universitetet i Lund.

Svårigheten låg i att hitta tillräckligt färsk avföring som inte legat för länge i det varma klimatet, något som försvårar  analysen. Genom att titta på DNA:t kunde hon skilja individerna ifrån varandra och få en uppfattning om hur många de är idag och resultatet överraskade. Det finns bara 20 stycken kvar i landet, för fyra år sedan var de minst 50.

För att rädda lejonen i landet och hela regionen behövs stora insatser menar Talatu Tende, förutom bättre utrustade vakter så är det viktigt att skapa gröna korridorer som möjliggör för djuren att vandra över gränserna och beblanda sig med varandra, viktigt, framförallt för den genetiska variationen.

– There is hardly any corridor to connect different populations, säger Talatu Tende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista