Nu kommer nya rön gällande kosttillskott och muskler. Foto: GoDaddy.com / TT

Kosttillskott stör träningens effekt på muskler

Kosttillskott av vitaminerna C och E i normala doser kan försämra musklers återhämtning efter träning, enligt en norsk studie i The Journal of Physiology.

Vitaminerna gör enligt forskarna så att mitokondrierna, cellernas energifabriker, inte kan öka i mängd, något som anses vara ett viktigt led i konditionsträning.

Försökspersonernas idrottsresultat påverkades inte mätbart under de 11 veckor som studien pågick, men forskarna anser att påverkan på mitokondrietillväxt betyder att man på längre sikt bör vara försiktig med kosttillskott vid träning.

Svenska forskare som Vetenskapsradion pratat med anser att resultaten är trovärdiga och delvis bekräftar tidigare studier, men påpekar att det är motsägelsefullt att man inte ser någon negativ inverkan på den faktiska idrottsprestationen.

Referens: Paulsen et al. Vitamin C and E supplementation hampers cellular adaptation to endurance training in humans: a double-blind randomized control trial. Journal of Physiology 2014. Doi: 10.1113/jphysiol.2013.267419

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista