Vikaresälen äter lika mycket strömming och siklöja som det svenska och finska yrkesfisket tillsammans tar upp i Bottenviken. Foto: Staffan Löwstedt / TT

Vikaresälen äter i samma storleksordning som yrkesfisket

1:16 min

Vikaresälen äter lika mycket strömming och siklöja som det svenska och finska yrkesfisket tillsammans tar upp i Bottenviken, enligt forskare som har obducerat 45 vikaresälar.

Vikaresälen har mörk päls med ljusa ringar. Med sina 1,5 meter är den Östersjöns minsta säl. Den finns i Rigabukten, Skärgårdshavet, Finska viken och i Bottenviken.

Intensiv jakt och miljögifter gjorde att vikaresälen minskade kraftigt i Bottenviken fram till 1980-talet, då det bara fanns ett par tusen vikaresälar kvar. Sedan dess har stammen repat sig och 2010 räknades 6500 vikaresälar i Bottenviken.

Detta har lett till ökade konflikter med fisket, och i en ny rapport visar en grupp Slu-forskare att vikaresälarna och yrkesfiskarna i stor utsträckning är ute efter samma fiskar.

Studien bygger på forskningsjakt som utfördes 2007-2009. Efter att ha letat igenom magtarminnehållet på 45 vikaresälar och analyserat fiskresterna beräknar forskarna att deras konsumtion av strömming och siklöja i Bottenviken är på samma nivå som det sammanlagda svenska och finska yrkesfiskets landningar i Bottenviken.

En av forskarna, Karl Lundström, säger till Vetenskapsradion att rapporten är ett bidrag till den allmänna kunskapen om ekosystemets dynamik i Bottenviken.

Referens: http://www.slu.se/Documents/externwebben/akvatiska-resurser/publikationer/Aquarapporter/Aqua%20reports%202014-1.pdf

Reporter Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista