Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimateffekter i havet kan mildras

Publicerat onsdag 5 februari 2014 kl 06.30
Effekter av havsförsurning kan mildras
1:51 min
1 av 2
Jonathan Havenhand, professor i marinekologi tar pH-prov utanför Tjärnö
2 av 2
Ålgräsängar Foto: Niklas Sjöberg / Sveriges Radio

Mänskliga koldioxidutsläpp gör haven varmare och surare och det kan påverka många arter negativt. Men om annan miljöförstöring minskade i havet, som utfiskning och övergödning, så skulle det förbättra läget för ekosystemen under ytan så att de tål klimatförändringarna bättre.

– Tiden är knapp, det finns vissa saker vi kan göra för att köpa loss lite extra tid och minska påfrestningarna på havet. Ett sätt att minska de nästan oundvikliga effekterna av koldioxid och temperatur i atmosfären är att minska övergödningen och fisket och det är någonting vi kan göra lokalt, enligt Jonathan Havenhand som är professor i marinekologi vid Göteborgs Universitet.

I snitt 26 % surare av all koldioxid som släpps ut sedan mitten av 1800-talet har världshaven hittills blivit och dessutom värmts upp med 0,8 grader. Enligt FNs klimatpanels senaste rapport kommer temperaturen att fortsätta stiga och havsförsurningen bli mångdubbelt värre om inte koldioxidutsläppen minskar drastiskt framöver.

Uppvärmningen kan tvinga arter att flytta mot kallare vatten, men där blir å andra sidan försurningen värre. Den drabbar i första hand alla djur som bildar skal av kalk som löses upp i försurat vatten. Från små alger, till musslor och koraller som alla är viktiga för matfiskar.

Samtidigt stressas ekosystemen nu i haven av överfiske som rubbar balansen mellan olika arter och övergödning som leder till syrebrist. Stora ängar på havsbottnen utanför västkusten av meterhög bandtång, som också kallas ålgräs, har till exempel minskat kraftigt under senare år och de är viktiga barnkammare för fiskyngel.

Laboratorieförsök vid Göteborgs universitet visar att ålgräsängarna klarar klimatförändringarna framöver bättre om överfisket och övergödningen upphör. Det är något som svenska politiker har lättare att påverka än de globala koldioxidutsläppen, enligt Jon Havenhand.

– Det minskar påfrestningen på miljön för en kort tid, kanske 10-20 år, innan koldioxideffekterna kommer ikapp, men det ger oss åtminstone lite manövreringsutrymme, säger Jon Havenhand.

Referens: Alsterberg C. et al, Consumers mediate the effects of experimental ocean acidification and warming on primary producers, PNAS, May 21, 2013, vol. 110, no. 21, 8603-8608, doi/10.1073/pnas.1303797110

Baden S. et al, Shift in seagrass food web structure over decades is linked to overfishing, Mar Ecol Prog Ser Vol. 451: 61-73, 2012, doi: 10.3354/meps09585

Eklöf J. et al, Experimental climate change weakens the insurance effect of Biodiversity, Ecology Letters, 2012, 15: 864-872, doi: 10.1111/j.1461-0248.2012.01810.x

Stocker T. et al, Climate change 2013 the physical science basis, IPCC AR5 WG1. ISBN: 9781107661820

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".