Kanske blir det lättare att uthärda kylan, om man vet att huttrande för något gott med sig. Foto: Mark Duncan / TT

Huttrande lika effektivt som träning

I en ny artikel hävdar forskare att kyla kan vara lika effektiv som måttlig träning, när det gäller att omvandla vita fettceller till bruna.

I kroppen har vi nämligen två olika sorters fett: brunt och vitt. Fettvalkar består mest av vitt fett, som lagrar överskottskalorier. Brun fettvävnad däremot gör att energin som finns i maten omvandlas till värme istället för kroppsfett.

Och när man tränar, eller när det är kallt, så ökar nivåerna av de hormon som kan hjälpa till att omvandla vitt fett till brunt.

Forskarna lät tio försökspersoner befinna sig i ett utrymme som var tolv grader varmt. Vid ett annat tillfälle fick försökspersonerna cykla på en motionscykel. Och de kom fram till att tio till femton minuters huttrande gav lika höga nivåer av det hormon som omvandlar vitt fett till brunt, som en timmes måttlig träning.

Forskarna hoppas att kunskapen om de här hormonerna i framtiden kommer kunna hjälpa till i behandlingen av fetma.

Referens: Paul Lee et al. "Irisin and FGF21 Are Cold-Induced Endocrine Activators of Brown Fat Function in Humans" DOI:10.1016/j.cmet.2013.12.017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista