Kvinnan som blev smittad hade varit på en fågelmarknad fyra dagar tidigare. Foto: Gillian Wong / TT

En ny fågelinfluensa funnen hos människor

Samtidigt som fågelinfluensan H7N9 har börjat sprida sig allt mer, rapporteras om en helt ny variant av fågelinfluensa. H10N8 heter den, och den har precis börjat ta sig över från djur till människor. Den kan däremot inte smitta mellan människor, och det finns i dagsläget inget som tyder på en pandemi.

De två första fallen av smittade människor har rapporterats i Kina, och idag kom forskare med en rapport efter att ha undersökt det första fallet.

Det var en 73-årig kvinna som insjuknade i november förra året, fyra dagar efter att hon besökt en fågelmarknad. Hon dog nio dagar efter det att sjukdomen brutit ut, men hon hade å andra sidan hälsoproblem sedan tidigare.

Det som studien visar är att den nya fågelinfluensan antagligen är en korsning av flera andra fågelinfluensavirus och att den har en mutation i en gen, som kan göra den extra bra på att framkalla sjukdom hos sin värd.

Referens: HaiYing Chen et al. "Clinical and epidemiological characteristics of a fatal case of avian influenza A H10N8 virus infection: a descriptive study". DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60111-2 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista