Den svarta råttan medverkade tidigare till att sprida pest genom pestloppor som satt i dess päls. Foto: Peter Sandahl / TT

Böldpesten har påverkat den moderna européns genuppsättning

1:43 min

Epidemier av böldpesten, som härjat i Europa under flera omgångar, har påverkat den moderna européns genuppsättning. Den stora dödligheten ledde till liknande urval av gener i immunsystemet hos olika folkgrupper trots deras olika genetiska ursprung, visar en studie i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift (PNAS).

Och enligt forskarna kan digerdöden ha gett oss bättre motståndskraft mot andra smittor idag, men också ökat risken för att drabbas av vissa inflammationssjukdomar.

Den medeltida digerdödsepidemin i Europa innebar att vissa människor i befolkningen, som råkade ha vissa genvarianter, klarade sig lite bättre än andra. Och deras uppsättning av gener fördes sedan vidare och är nu vanliga hos nutida européer

Det menar de forskare som i ett europeiskt och indiskt samarbetsprojekt har studerat två olika etniska grupper som bodde i Rumänien samtidigt, under den största pestepidemin som var omkring 1300-talet. Dels romer, som utvandrat från norra Indien några hundra år tidigare, och dels den del av befolkningen i Rumänien som har europeisk härkomst.

Och båda grupperna hade en ökad förekomst av samma typ av genvarianter som ger en ökad motståndskraft mot pesten, trots att de genvarianterna inte är vanliga hos den romska gruppens genetiskt närmsta folkgrupp i norra Indien.

Studien kan visa hur smittsamma sjukdomar kan styra evolutionen av vårt immunsystem. I det här fallet har det lett till att två olika folkgrupper som levt samtidigt i samma område parallellt har utvecklat motståndskraft mot bakterien som orsakar den dödliga pesten.

Att europeer sedan dess bär med sig de generna fortsätter även att påverka motståndskraften mot pesten, men forskarna tror även att det kan påverka andra sjukdomar som drabbar människan med besläktade mekanismer, och kan ge en lite bättre förmåga att angripa HIV men också en ökad benägenhet att drabbas av autoimmuna eller inflammatoriska sjukdomar som till exempel glutenintolerans.

Referens: Laayouni et al. Convergent evolution exerted by Yersinia on TLRs. PNAS februari 2014. doi/10.1073/pnas.1317723111

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista