Afrikanska kuster fredas från Eu-fiskare

1:53 min

Nu gäller strängare lagar för hur de europeiska fiskeflottorna får bete sig i främmande vatten, sedan Eus nya fiskeförordning trädde i kraft vid nyår.

En del i det hela är att enskilda länder, till exempel i Afrika, som fått sina vatten dammsugna av europeiska fiskebåtar kan nu sluta avtal med EU som fredar deras vatten utifrån forskarnas beräkningar.

De enskilda länderna har hittills inte haft något att sätta emot rovfisket, vilket drabbat både handel och livsmedelsförsörjning .

Den nya lagen kräver nu att  Eu-fiskare ingår avtal med kustnationerna för att få fiska, men bara om det finns ett överskott av fisk. Och finns det inte det, så blir det nej - också det ett bindande skydd för landet.

Ett sådant beslut gäller som ett skydd för kustnationen, och ett exempel på hur det kommer att fungera såg vi nyligen när Spanien hindrades från att fiska utanför Mauretanien, där de sen evigheter hade fiskat bläckfisk. Isabella Lövin är miljöpartistisk Eu-parlamentariker i fiskeriutskottet:

- Det blev ett ramaskri på Kanarieöarna, Galicien och i övriga Spanien där man ansåg att det här är vårt traditionella fiske. Ska vi inte få fortsätta med det? Det kommer att få förödande konsekvenser! Och i Mauretanien var det en kampanj från lokala bläckfiskfiskare som sa: Nej vi vill ha de här fiskarna för oss själva. Vi har en exportmarknad och vi har själva kapaciteten att fiska det här, berättar Isabella Löwin.

Skyddet innebär att Mauretanien har rätt att avvisa alla fiskeflottor som gör anspråk på de fiskebestånd de själva behöver. Men ett stort problem som ännu återstår att lösa är hur man ska hantera så kallade bekvämlighetsflaggade fartyg, alltså fartyg som billigt köpt sig rätten att fiska under ett främmande lands

- Det är ett jättestort internationellt problem. Vi kan likna det med skatteparadis. De här länderna kontrollerar vi överhuvudtaget inte. Så de har ett carte blanche att bete sig hur som helst, säger Eu-parlamentarikern och miljöpartisten Isabella Löwin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista