Den franska bridreaktorn Superfenix lades ner 1997 efter stora tekniska problem och höga kostnader. Frågan är om Ryssland ska lyckas bättre i sin satsning på den fjärde generationens kärnkraft. Foto:Patrick Gardin/AP

Ryssland startar upp bridreaktor

Stort steg framåt för kärnkraften - om det fungerar
1:43 min

Ryssland förbereder just nu för att starta upp världens största så kallade bridreaktor, en kärnkraftsreaktor som utnyttjar bränslet betydligt bättre än dagens reaktorer. Ryssland hoppas med det här att kunna ta ledningen i teknikutvecklingen av bridreaktorer och kunna exportera konceptet till andra länder.

I närheten av Uralbergen i Ryssland laddas nu reaktor 4 vid kärnkraftverket Belojarsk, om allt går som planerat är det tänkt att den ska rulla igång i april och producera ström ut på nätet. Med en effekt på 800 megawatt blir det den största reaktorn av den här typen i världen i drift. 

Fördelen med en bridreaktor är att de kan utnyttja upp till 99% av energin i uran jämfört med konventionella reaktorer som bara använder 1% av uranet som tas upp från jordskorpan. En bridreaktor kan också drivas med återvunnet kärnbränsle. Dessutom behöver avfallet ifrån en bridreaktor bara slutförvaras i 1000 år jämfört med 100 000 år för vanliga kärnkraftverk. 

Nackdelen säkerhetsmässigt är att det natrium som kommer användas som kylmedel är mycket brandfarligt, om det uppstår en läcka någonstans i systemet börjar det lätt att brinna. 

Ryssland har med föregångaren till den reaktor som laddas nu visat att de klarat att driva en bridreaktor i kommersiell drift under många år. Skillnaden nu, förutom att reaktorn har större effekt, är att de kommer använda återvunnet bränsle med en hög halt av plutonium, något som ingen har lyckats med under en längre tid i en kommersiell reaktor. Frankrike och Japan har försökt men projekten där har kantats av tekniska problem och blivit oerhört kostsamma. Janne Wallenius är professor i reaktorfysik vid Kungliga tekniska högskolan. 

- Så för Ryssland är det viktigt att visa att kylningen och bränsletekniken fungerar så att de kan gå ut på marknaden och erbjuda den här produkten till de länder som är intresserade. Kina har redan visat ett ganska stort intresse och har något slags avtal om att köpa två sådana här reaktorer så småningom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".