Arne Ljungqvist, ordförande för Internationella Olympiska Kommitens medicinska avdelning. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Arne Ljungqvist tror på ett OS fritt från dopning

1:38 min

Idag invigs ju vinter-OS i Sotji i Ryssland. Under drygt två veckor ska omkring 5000 olympier tävla om de åtråvärda medaljerna. Men kommer det bli ett rent spel? Det är frågan. Kommer vi att slippa dopningen? Ja, tror Arne Ljungqvist, ordförande för Internationella Olympiska Kommitens medicinska avdelning, och en enveten dopningsjägare sen mer än 40 år tillbaka.

--Det är idag svårt att dopa sig utan att åka fast. Och idag har vi ju dessutom en regel som tillåter oss att analysera på nytt de prover som vi tog för upp till åtta år sen. Vi får ju bättre och bättre metoder, och åker du inte fast idag så åker du fast imorgon.

Ja Arne Ljungqvist är optimistisk. Inför det här OS:et har rekordmånga prover tagits på idrottsmännen och kvinnorna, och under själva spelen kommer nästan 2500 kontroller att göras, vilket är en ökning med omkring 350 sen förra vinter-OS.

Och Arne Ljungqvist, som är en av dom allra första som drog igång antidopningsarbetet i början på 70-talet, tycker att man nu äntligen kommit ikapp doparna. Det tack vare bättre analysmetoder, stickprover mellan tävlingarna och så kallade blodpass där man registrerat hur idrottarnas hormoner och blodkarakteristik normalt bör se ut. Och på senare år har man även byggt upp ett slags underrättelseverksamhet som ska upptäcka om elitidrottarna eller deras kringfolk plötsligt börjar bete sig misstänkt.

Vid sommar-OS i London för två år sen var gendopning det stora hotet som diskuterades, alltså att tillföra kroppen gener som skulle kunna producera prestationshöjande ämnen. Men även det hotet tror Arne Ljungqvist att man snart har verktyg att bekämpa.

--Vi har inga belägg för att gendopning förekommit. Vi har belägg för att folk är intresserade av det på den andra sidan, men idag står vi väldigt nära ett genombrott när det gäller att analysera, fastställa om gendopning ägt rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista