Kungslaxen navigerar med en medfödd karta, enligt en ny studie. Foto: Rick Bowmer / TT

Fiskar hittar med magnetisk karta

Forskarna har sedan tidigare vetat att de använt magnetfält som en inre kompass. Enligt en ny amerikansk studie använder de magnetfälten mer som en inre karta, som de kan använda för att navigera i flera riktningar.

Kungslaxen lever i östra USA och precis som många andra laxar så kläcks ynglen i sötvatten uppe i floder och sjöar. De simmar sen ut i stilla havet för att i slutet av livet återvända till kusten, oftast det område där de föddes, simma upp i floder och leka innan de dör. Men hur gör de egentligen för att hitta vägen?

Forskarna tog unga laxar som ännu inte gett sig iväg mot havet och lät dem simma i bassänger med olika magnetfält. Det visade sig att fiskarna kunde använda jordens magnetfält för att både hitta ut till havet och rikta in sig på de områden i havet där det finns mest mat för dem. Forskarna tror att fiskarna måste ha ärvt en sorts inre magnetisk karta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista