Organs on a chip hoppas man kan rädda många försöksdjur i framtiden. Foto: Wyss Institute, Harvard University

Mänskliga organ på microchip kan spara försöksdjur

1:54 min

Uppemot en miljon djur används i djurförsök i Sverige varje år, men forskning pågår för att hitta alternativa metoder. Bland det senaste på området finns konstgjorda modeller av mänskliga organ, så kallade "organs on chip" eller "organ på microchip", som man kan testa till exempel läkemedel på.

Bland dem som leder forskningsfältet om organ på chip finns Wyss Institute på Harvarduniversitetet i USA, och Anna Herland från Karolinska Institutet arbetar där för att lära sig den nya tekniken.

-- Det är absolut en idé att använda som ett alternativ till djurförsök. För det är faktiskt så att dels är det ju ett etiskt dilemma att använda försöksdjur. Och sedan är det ju också så att försöksdjur fungerar väldigt ofta inte. Dom svar man får från möss eller råttor eller andra försöksdjur, dom kan man ofta inte använda på människor.  Från första test i människa till det kommer ut på marknaden, det är kanske bara sju procent eller ännu mindre, mindre än sju procent, som verkligen fungerar sedan i människa. Så det jag hoppas på är att de tester som vi gör, de kommer sålla bort väldigt många av de läkemedel som ändå inte skulle ha fungerat i människor. Eftersom vi börjar testa på mänskliga system med organs-on-chip med mänskliga celler.

Att så många av de mediciner som testats på djur kasseras, gör det angeläget att hitta mer relevanta försöksmetoder. Som de här artificiella organen. Organs-on-chip är modeller av mänskliga organ på microchip, med celler som man har odlat fram från stamceller, och flöden av vätskor och luft. De ser ut som ett par centimeter stora plastbrickor, med slangar kopplade till sig. Det kan vara lungor, hjärta eller tarmar till exempel.

Det finns andra metoder för att testa på mänskliga stamceller också, men det här är nytt i och med att man också använder luft- och vätskeflöden, och att man därför kan få en mer komplex bild av hur ett organ kommer reagera på till exempel ett läkemedel.

Och räcker det inte med ett organ, kan man koppla ihop flera, för att förutsäga hur en hel organism kommer reagera.

– Ja visionen är ju att kunna sätta upp ett helt system av olika organ och att detta ska kunna användas väldigt praktiskt till läkemedelsutveckling och toxikologiutvärderingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista