Foto: Lisa Jeffries/Scanpix

Preventivmedel till elefanter

1:39 min

I Afrika har många länder problem med tjuvskytte av elefanter, något som har ökat de senaste åren. Men Sydafrika skiljer ut sig, där har elefanterna istället blivit så många att deras mat riskerar att ta slut i vissa områden.

Forskare och viltvårdare planerar nu att ge elefanterna preventivmedel med injektionspilar.

Tjuvjakten på elefanter i Afrika har slagit hårt mot elefantbeståndet i flera länder, de senaste tre åren har cirka 70 000 afrikanska elefanter skjutits, framförallt för att ta deras betar, elefanternas framtänder. Elfenbenen exporteras främst till olika länder i Asien där de säljs dyrt.

Men i Sydafrika har viltvårdarna större resurser och bättre kontroll på djuren jämfört med i många andra länder och tjuvjakten är inte ett stort problem. Istället har man ett omvänt problem, elefanterna är för många i vissa nationalparker.

Forskare och viltvårdare planerar nu att ge elefanthonor preventivmedel för att förhindra att flockarna växer sig allt för stora, något som i förlängningen kan skapa brist på mat och vatten.

Metoden har prövats tidigare i mindre skala och har visat sig fungera bra, antalet födda kalvar har halverats. Preventivmedlet ges genom en injektionspil som skjuts från helikopter på elefanthonorna.

Trots att metoden är dyrbar så anses den av de flesta elefantforskare vara ett bättre alternativ jämfört med jakt som är kontroversiellt ur ett etiskt perspektiv och som inte sällan splittrar flockarna.

Att transportera elefanter ifrån Sydafrika till länder som har få djur har inte ansets som realistiskt.

Trots den ökade tjuvjakten i Afrika är den afrikanska savann elefanten, som art, inte att betrakta som akut utrotningshotad, det finns cirka 500 000 kvar, främst i de östra och södra delarna. Den andra elefantarten i Afrika, skogselefanten, som bland annat finns i  Demokratiska republiken Kongo, i den Centralafrikanska republiken och Gabon är däremot mer hotad, antalet djur uppskattas till under 100 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista