Projekt ska minska antalet gnagare

Sex länder i Afrika kommer att ingå i ett rått- och musbekämpningsprogram som fått stort stöd ifrån den Europeiska utvecklingsbanken.

En miljon euro satsas på forskning för att ta fram metoder som ska minska skador på grödor, byggnader och lagrad mat, men också för att förhindra spridningen av sjukdomar som gnagarna kan bära på.

Enbart i Tanzania beräknas råttor och möss förstöra majs som skulle kunna föda 2,5 miljoner människor.

Syftet med forskningsprojektet är att ta fram metoder som kan bekämpa gnagarna utan att det påverkar miljö och hälsa på ett negativt sätt, alltså utan kemiska bekämpningsmedel. Det kan tillexempel handla om att göra det mer attraktivt för rovfåglar som äter råttor och möss att bygga bo i närheten av jordbruksmark eller att utveckla effektiva fällor.

"StopRats project" leds av Natural resources institute vid University of Greenwich, länder som ingår är Tanzania, Swaziland, Namibia, Madagaskar, Sydafrika och Sierra Leone.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista