Nu kan celler på ett enkelt och billigt sätt tryckas i exakta mönster. Foto: Lidong Qin lab

Levande celler kan tryckas i exakta mönster

"Block-cell Printing"
1:36 min

Nu har forskare kommit ytterligare ett steg på vägen för att förstå hur celler rör sig. Genom att använda en liten gjutform - som dessutom både är billig och återanvändningsbar - kan de trycka celler på en yta i exakta mönster. Sedan kan de studera hur de rör sig och hur de interagerar.

I vanliga fall, när man odlar celler i labbet, så placerar man cellerna i en skål - och sen får de växa. Det ger en odling som är oorganiserad, det vill säga cellerna hamnar lite huller om buller och det är svårt att följa en specifik cell för att se vad den gör.

Det utvecklas hela tiden nya tekniker för att kunna odla celler, till exempel cancerceller, på ett mer organiserat vis. Målet är att man ska veta exakt var alla celler befinner sig i provskålen i labbet när man börjar titta på dem och studera deras beteende.

Det senaste, som forskare i USA och Kina utvecklat, är att använda en gjutplatta med ett bestämt antal hakar som sitter i håligheter på plattan. När man sprutar in celler i gjutplattan kommer cellerna haka fast vid krokarna och alltså bli till ett visst förutbestämt mönster redan från början. Det här mönstret kan sen lätt överföras till en glasskiva i labbet.

Poängen är att man nu vet exakt var varje enskild cell befinner sig och därmed kan studera varje cells beteende. Har man flera olika typer av celler i provskålen kan man till exempel se vilka celler som alltid tycks attackera sina grannar, vilka som inte rör sig så mycket, vilka som rör sig snabbt, mest aggressivt och så vidare. Det ger ledtrådar till hur olika sorters cancerceller kan tänkas bete sig i kroppen.

Den nya tekniken bekrivs i det senaste numret av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift. Ana Teixeira, som forskar i cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, säger till Vetenskapsradion att det bästa med den nya odlingstekniken är att gjutformarna är återanvändningsbara, vilket gör tekniken lättillgänglig för väldigt många forskare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".