Forskaren Karin Hjort är en av dem som ska testa så att det nya antibiotikum som man ska skapa vid Uppsala universitet kommer att vara effektivt och inte leda till resistens. Foto: Annika Östman, SR

Uppsalaprojekt ska hitta ny antibiotika

2:15 min

Uppsala universitet blir motorn i ett stort projekt där offentliga medel från EU tillsammans med pengar från läkemedelsindustrin satsas för att skapa ett nytt antibiotikum.

 Det här är ett helt nytt sätt att försöka få igång forskning kring ett områden där bara två nya typer av antibiotika kommit ut på marknaden de senaste 40 åren.

Johan Gising är doktor i läkemedelskemi vid Uppsala universitet, och en av dom som ska göra jobbet med att skapa en ny molekyl för ett nytt antibiotikum.

Han står framför en mikrovågsugn, utan fönster. Den kompakta blågrå maskinen har en tio centimeter hög metallbehållare på sidan. Där ska molekyler värmas så att de reagerar och förenas till något helt nytt - som kan bli ett nytt antibiotikum. .

– Den är väldigt kraftig eftersom trycket kan bli väldigt högt. Vissa reaktioner utvecklar gas till exempel. Så den är sprängsäker, säger han.

Den nya molekylen som man vill skapa ska kunna ta sej in i gramnegativa bakterier. Dom är svårare att nästla sej in i jämfört med de grampositiva, som exempelvis MRSA som ofta har kommit att kallas för sjukhussjukan.

Men nu har också de gramnegativa etablerat sej på sjukhus, och här finns två barriärer, en cellvägg och ett cellmembran, att sej igenom. Bakterierna ska dödas utan att de hinner bli motståndskraftiga, resistenta.

För resistens är ett växande problem, särskilt på sjukhus, både i EU och Sverige. Därför satsar EU tillsammans med läkemedelsindustrin i det unika projektet IMI, Innovative Medicines Initiativ, initiativet för nyskapande mediciner, cirka 750 miljoner kronor under sex år. De svåra bakterier som man ska bekämpa är de gramnegativa bakterierna E-coli, Klebsiella, Pseudomonas och acinetobacter, mot vilka det idag bara finns några få antikbiotika att ta till. Det ska ledas från Uppsala.

– Med det här så kommer vi också att bygga upp en kompetens kring läkemedelsutveckling av antibiotika som har försvunnit när man inte har satsat på det här området i läkemedelsindustrin, säger professor Anders Karlén i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista