Här en guldkapsel med den lilla bränslepelleten i mitten. Foto: Dr. Eddie Dewald / LLNL

Ett steg närmare fusionsenergi

Ett steg närmare fusionsenergi
1:52 min

Det finns många som har hopp om fusionsenergi - samma sorts energi som skapas i stjärnorna - som framtidens energikälla. Nu har amerikanska forskare tagit ett steg framåt i forskningen gällande den variant som kallas tröghetsfusion eller tröghetsinneslutning. De har lyckats få ut mer energi från en fusionsreaktion, än den som matats in i bränslet.

Tröghetsfusion fungerar ungefär som att bränna av små vätebomber. Det finns flera varianter, men i den nya studien har amerikanska forskare placerat millimeterstora, frysta pellets av bränsle inuti guldkapslar, som de belyser med 192 stycken lasrar. Lasrarna skapar röntgenstrålning inne i guldkapseln, vilket värmer upp den lilla pelletsen tills den blir miljontals grader varm och komprimerar den tills den blir mer än tusen gånger så tät som den var i fruset tillstånd - något som får den att implodera och som kan skapa fusion under ett par miljarddels sekunder.

Det nya här är att forskarna för första gången lyckats få ut nästan dubbelt så mycket energi från en fusionsreaktion, än den energi som matas in i bränslet från lasrarna. Det är dock mycket energi som går till spillo i processen, och det slutgiltiga målet är att få ut mer energi än vad hela processen kräver. Lyckas man har man en energiform som är mycket säkrare än vanlig kärnkraft, plus att kärnavfallet inte alls behöver slutförvaras lika längre

Torbjörn Hellsten är professor och arbetar på institutionen för fusionsplasmafysik på Kungliga tekniska högskolan. Han tycker att den här studien är väldigt viktig.

– att få ut dubbelt så mycket energi som man komprimerar - man måste naturligtvis ha ut mycket mer för att det ska bli en användbar process av det hela - det är ett oerhört viktigt steg som man har arbetat mycket mycket länge med att kunna göra.

Att kunna använda fusionsenergi som en faktiskt energikälla ligger fortfarande långt fram i tiden. Torbjörn Hellsten gissar på trettio år. Men tidshorisonten tycks alltid skjutas framåt - redan för trettio år sedan sade man att fusionsenergi skulle bli aktuellt inom trettio år.

– vi säger så här, man underskattade nog svårigheten för en 20 - 30 år sedan.

Referens: O. A. Hurricane et al. "Fuel gain exceeding unity in an inertially confined fusion implosion". DOI:10.1038/nature13008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".