Satellitbild och flygfoto av Sydkapare. Foto: DigitalGlobe/BAS

Satelliter används för att räkna val

Valräkning från rymden
2:23 min

Hur många valar finns det egentligen ute i våra världshav. Ja, det är fråga som är mycket svår att besvara. Därför håller nu brittiska valforskare, vid British Antarctic Survey, på att utveckla satellitteknik för att lättare studera och räkna valar.

Det är sydkaparen, eller den sydliga rätvalen, som forskarna har koncentrerat sig på.

Sydkaparna lever på södra halvklotet, blir runt 15 meter långa, och de är lätta att se från rymden.

Forskarna valde ut en av de större populationerna sydkapare som brukar hålla till på grunda lugna vatten i en speciell havsbukt utanför Argentinas kust. Och de har lyckats få fina satellitbilder även på valar som befinner sig några meter under vattenytan.

-Det är en lovande teknik som kommer att slå igenom så småningom! säger Bo Fernholm som är valexpert och professor emeritus på Naturhistoriska riksmuseet.

-Tror du att man kommer att kunna identifiera enskilda individer?

-Ja, det kommer man att kunna göra. Om ett år kommer upplösningen att bli dubbelt så bra när en ny satellit kommer att kunna användas för det här ändamålet, säger Bo Fernholm

Satelittekniken är ännu inte färdigutvecklad och Bo Fernholm tror att valforskarna under många år framöver ändå till stor del kommer att vara  är hänvisade till traditionella metoder att räkna valar antingen med båt och kikare, eller flygplan och kikare. Men satellittekniken har två stora fördelar.

-Den är billig och snabb, säger Bo Fernholm.

Referens: PLoS One February 2014 | Volume 9 | Issue 2 | e88655

Reporter Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".